0 לבריאת העולם
בריאת העולם
תולדות המקדש
2449 לבריאת העולם
משכן במדבר
2928 לבריאת העולם
בית המקדש הראשון
בית המקדש השלישי במהרה בימינו!
משכן שילה
עקדת יצחק
2085 לבריאת העולם
2502 לבריאת העולם
בית המקדש השני
3410 לבריאת העולם
קום המדינה
5708 לבריאת העולם
הר המוריה מבריאת העולם
עד תקופת האבות
אדם הראשון נברא 'עפר מן האדמה', מהאדמה שבהר המוריה. על כך אומרים חז"ל: "אדם ממקום כפרתו נברא". בראש השנה השני לבריאת העולם הקריבו קין והבל את מנחותיהם על גבי המזבח שבנה האדם הראשון בהר המוריה.כשנח ובניו יוצאים מן התיבה לאחר המבול, הם בונים מזבח ומקריבים קרבן לה' בהר המוריה. . אברהם אבינו הגיע להר המוריה בעקדת יצחק, ואחר כך הקריב שם את האיל לעולה. יצחק אבינו יוצא להתפלל בהר המוריה, ויעקב אבינו חולם שם את 'חלום הסולם' ומגלה שמקום המקדש הוא "שער השמים".
המשכן במדבר
בראש חודש אלול עולה משה
ל- 40 יום להר סיני בפעם השנייה.
בי' בתשרי יורד משה עם הלוחות השניים
ועם הציווי: "וְעָשׂוּ לִי מִקְדָּשׁ וְשָׁכַנְתִּי בְּתוֹכָם".
עם ישראל מתחיל לתרום- זהב, כסף, נחושת, בדים ועצים,
ובכ"ה בכסלו מסתיימת בניית המשכן.
בראש חודש ניסן, כמעט שנה לאחר יציאת מצרים,
נערכה חנוכת המשכן.
עם ישראל, במסעיהם במדבר, פרקו ובנו את המשכן
בכל מקום שהגיעו אליו.
גלגולי המשכן
אחרי שנדד עם עם ישראל במדבר במשך 39 שנה, עמד המשכן בגלגל במשך 14 שנות כיבוש ונחלת הארץ בימי יהושע. בסוף ימי יהושע נבנה המשכן מאבנים ויריעות בשילה: "וַיִּקָּהֲלוּ כָּל עֲדַת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל שִׁלֹה וַיַּשְׁכִּינוּ שָׁם אֶת אֹהֶל מוֹעֵד". המשכן עמד בשילה במשך 369 שנים. עם חורבן שילה הוא הועבר לנב ולגבעון למשך 57 שנה נוספות. סך השנים שהמשכן היה קיים הוא 479.
משכן שילה
במקורות אין מידע רב על משכן שילה למעט הסיפורים על אלקנה, חנה ופנינה, ועלי הכהן בתחילת ספר שמואל.
על פי המדרש, אלקנה היה עולה לשילה בכל פעם בדרך אחרת, על מנת למשוך את העם להגיע לשילה. שם התפללה חנה את "תפילת חנה", שם גדל שמואל הנביא כילד וקיבל את נבואתו הראשונה ומשם נשבה ארון הברית לשדה פלישתים ולא חזר שוב לשילה. קירות משכן שילה היו בנויים מאבנים, ועל גגו היו פרוסות יריעות המשכן, שכן הוא היה בבחינת "מנוחה" ולא "נחלה" - מקום קבוע. על בני ישראל היה להתעורר ולחפש את מקום המקדש, אולם הם עדיין לא עשו זאת..
דוד המלך ובית המקדש
"אִם אָבֹא בְּאֹהֶל בֵּיתִי, אִם אֶעֱלֶה עַל עֶרֶשׂ יְצוּעָי; אִם אֶתֵּן שְׁנַת לְעֵינָי לְעַפְעַפַּי תְּנוּמָה עַד אֶמְצָא מָקוֹם לה', מִשְׁכָּנוֹת לַאֲבִיר יַעֲקֹב הִנֵּה-שְׁמַעֲנוּהָ בְאֶפְרָתָה: מְצָאנוּהָ בִּשְׂדֵי-יָעַר" (תהילים קל"ב)
דוד המלך חלם כל ימיו על המקדש. עוד בבית לחם, אפרתה, לפני שהכיר את ירושלים.
דוד נפגש עם שמואל הנביא, תוך כדי שהוא נרדף על ידי שאול, ויחד הם לומדים ומבררים את מקום המקדש שהיה נסתר עד אז. הם מוצאים את מקום המקדש בהר המוריה שהיה אז בידי היבוסים. לאחר שבע שנות מלוכה על שבט יהודה בחברון דוד עולה, כובש את יבוס והופך אותה לעיר בירתו של כל העם.
דוד המלך העלה את ארון הברית לירושלים, חפר את יסודות בית המקדש, קידש את רצפת העזרה, חילק את הכהנים לעשרים וארבע משמרות, חילק את הלויים לשוערים ומשוררים ועוד.
בית המקדש הראשון
את בית המקדש הראשון בנה שלמה המלך, בנו של דוד המלך. בזמן מלכותו של שלמה היה שלום ושקט בעולם. שלמה המלך בנה עוד עשר מנורות ועשרה שולחנות, בנוסף לכלים שהיו במשכן, כדי להראות כמה שפע כלכלי וגשמי היה. השפע הגשמי מגיע לעולם דרך העבודה שנעשית בשולחן לחם הפנים, והשפע הרוחני מגיע דרך עבודת המנורה. בקדש הקדשים שלמה המלך בנה זוג כרובים ענקיים בגובה עשר אמות והם סככו בכנפיהם על ארון הברית. תיאור בניית ומבנה בית המקדש הראשון מופיע בספר מלכים.
בית המקדש השני
את בית המקדש השני בנו העולים מבבל שעלו לארץ אחרי 70 שנים של גלות, בהנהגת עזרא ונחמיה. המבנה היה פשוט, בהתאם ליכולות שלהם. אחרי בערך 300 שנים, הורדוס, גר אדומי שמלך אז ביהודה, שיפץ את המעטפת של הר הבית ואת מבנה המקדש והפך אותו למבנה מפואר ומרשים שלא היה נאה כמותו עד אז. מבנה בית המקדש השני הוא המבנה המוכר לנו ביותר. יש עליו הרבה פירוט במשנה ובגמרא. גם בכתבים חיצוניים, של יוסף בן מתתיהו, יש תיאור נרחב של מבנה הבית השני.
בית המקדש השלישי
בית המקדש השלישי הינו חזון המקדש העתידי. עליו התנבא הנביא יחזקאל בבבל, לאחר חורבן הבית הראשון. הוא משאת נפשם וחלומם של עם ישראל לאורך כל הדורות. בבית זה תהא בעזרת ה' השראת שכינה והארת פנים שלמה. עולי בבל לא הצליחו לממש בבניין הבית השני את מלוא חזיונותיו המפוארים של יחזקאל. הנבואה מפורטת מאוד, אולם חלקים ממנה לא מובנים, לכן נבואתו נשארה וממתינה לבניין הבית השלישי.